افرادی که آشنایی با ارزهای دیجیتال ندارند و تنها نامی از آن شنیدهاند، سوالات زیادی درباره این دارایی دیجیتال نوظهور دارند. آینده داراییهای دیجیتال و خصوصا رمزارزها به کجا میرود؟ آیا این نوع پول میتواند به عنوان یک ارز برای استفاده روزمره مورد استفاده قرار بگیرد و یا به زودی دولتها و قدرتهای بزرگ دنیا جلوی آن را خواهند گرفت؟ آیا امکان این کار وجود دارد؟ به طور کلی ارزهای دیجیتال تا کجا جای پیشرفت دارند؟ در این مطلب تلاش کردیم بصورت اجمالی به برخی از این سوالات پاسخ دهیم.
کاربرد ارزهای دیجیتال
ارز دیجیتال، نوعی سکه یا اسکناس نیست؛ سکه و اسکناس نوعی دارایی فیزیکی است که مردم مایل هستند از آنها استفاده کنند تا به طور منظم ارزش سایر موارد را به منظور مبادله کالا و خدمات نشان دهد. پول افراد را قادر میسازد که به سرعت و به راحتی ارزش کالاهای مختلف را مقایسه کنند و به راحتی یک دارایی را با دارایی دیگری مبادله کنند و ثروتشان را به راحتی ذخیره کنند. ارز دیجیتال نوعی دارایی اینترنتی است که ارزش مالی دارد و بدون پشتوانه است و عملکردی کاملاً غیر متمرکز دارد.
هرچه میگذرد کاربردهای رمزارزها بیشتر میشود و بیت کوین به طور خاص در آینده دیگر نه تنها به عنوان یک راه پرداخت؛ بلکه به عنوان یک کلاس دارایی شناخته خواهد شد. پای سرمایهگذاران قدرتمند و بزرگ به دنیای عظیم ارزهای دیجیتال باز شده و پتانسیل واقعی این اختراع قرن بیست و یکم خودش را نشان خواهد داد. بیت کوین احتمال زیاد نمیتواند تبدیل به ارز رایج کشورهای دنیا شود اما معرفی و عرضه انواع ارزهای دیجیتال به این موضوع کمک میکند تا ارزهای دیجیتال در زندگی روزمره نفوذ بیشتری داشته باشند.
رشد ارزش ارزهای دیجیتال
قیمت اولیه هر بیت کوین در ابتدای کارش در سال ۲۰۱۰ فقط ۰٫۰۱ دلار بود و اکنون در اکتبر ۲۰۲۰ میلادی به عدد تقریبی ۱۱۴۰۰ دلار معامله میشود. بیت کوین، اتریوم، لایت کوین، دش، بیت کوینکش و… نام شبکههای غیرمتمرکز پرداخت همتا به همتایی هستند که یک راه برای انجام تراکنشهای مستقل برای افراد در سراسر دنیا ایجاد کرده و با نام رمزارز شناخته میشوند. رشد ارزش ارزهای دیجیتال بر اساس عوامل مختلفی است که مهمترین آن حجم معاملاتی است که بر بستر آن توسط متقاضیان انجام میشود.
خطر تخریب محیط زیست
تب و تاب ارزهای دیجیتال این روزها تمام جهان را در بر گرفته است و میلیونها نفر از مردم در حال بررسی بازار ارزهای دیجیتال و سرمایهگذاری هستند. این موضوع باعث میشود که یک مبحث مهم به فراموشی سپرده شود. برای استخراج و نقل و انتقال ارزهای دیجیتال صدها هزار کامپیوتر پیشرفته و سختافزار سنگین مورد استفاده قرار میگیرد که سالیانه مقدار زیادی آلودگی وارد محیط زیست کرده و حتی باعث گرمشدن بیش از حد کره زمین نیز میشوند. مقدار CO2 تولید شده بخاطر رمزارزها در هر سال به اندازه پرواز یک میلیون هواپیما بر فراز اقیانوس اطلس است و بسیاری از متخصصان اعتقاد دارند که باید ارزهای دیجیتال را یک خطر جدی برای تغییرات آب و هوایی به حساب بیاوریم. مجموع انرژی استفاده شده در شبکه بیت کوین از کل انرژی مصرفی برخی کشورها بیشتر است!
مسیر ارزهای دیجیتال
آنچه در این سالها رخ داده را میتوان اینگونه بیان کرد که باید مزایای ارزهای رمزی برای مصرف کنندگان، بانکها و اپراتورهای بخش پرداخت و همچنین به طور کلی برای اقتصاد ملی مشخص و تعیین شود. بیت کوین که از برجستهترین ارزهای دیجیتال و مبتنی بر فناوری بلاکچین است، سیستم بلاکچین یک سیستم غیر متمرکز برای ثبت معاملات و اطمینان از تغییر ناپذیری آنها با گذشت زمان و رفع نیاز فعلی طرف حسابها برای مجوز معاملات است. علاوه بر ایجاد راندمان بیشتر از نظر زمان و هزینه، ارزهای دیجیتال در مقایسه با روشهای پرداخت سنتی، برخی مزایای متمایز از جمله مدیریت بومی قوانین و مقررات، هزینه پروتکل در سطح معاملات، واحد سکه و… دارند که قابلیت برنامهریزی را ارائه میدهد.
ارزهای دیجیتال به رسمیت شناخته شدهاند
مشتریان نقش پررنگی در آینده ارزهای دیجیتال دارند و امروزه با استقبال خیلی زیادی از کاربران در حال پیشرفت است و پیشبینی میشود که تا چند سال آینده ارزهای دیجیتال جایگزین پولهای سنتی نیز شوند و انجام معاملات بزرگ در دنیا با آنها انجام شوند. کشورهای انگلستان، آمریکا، هنگکنگ و سنگاپور بیشترین حجم معاملات ثبت شده از طریق ارزهای دیجیتال را در بین تمام کشورهای دنیا به خود اختصاص دادهاند و در این بین کشورهای آرژانتین، هند، مکزیک، روسیه و اندونزی کمترین حجم معاملات را به خود اختصاص دادهاند.